Zapach palonej kawy

Zapach palonej kawy

Czym jest owo coś, co pozwoli pobudzić twoje zmysły jeszcze zanim otworzysz oczy wcześnie rano? To doskonały zapach parzonej kawy – jedyny spośród najzwyklejszych, a zarazem najprzyjemniejszych sposobów na przebudzenie. A cały ten aromat płynie z niewielkich, brązowych ziaren, które w pierwotnej postaci są bezwonne. Aby wydobyć spośród nich ten -niepowtarzalny zapach muszą zostać poddane procesowi spalania: długo i precyzyjnie ziarna są podgrzewane do temperatury 180oC i 250oC przez 15-20 minut. W efekcie tego mechanizmu przeobraża się barwa oraz rozmiar ziaren i wyzwala się spośród nich oleista substancja odpowiedzialna za niepowtarzalny aromat kaw włoskich. W efekcie tego mechanizmu liście herbaty zmieniają barwę oraz smak. Z kolei zielona herbata nie przechodzi procesu fermentacyjnego przez co zachowuje nieco gorzkawy smak. W przypadku herbat poddawanych tylko częściowemu procesowi fermentacji, takimi jak np. Oolong, proces fermentacji jest przerywany we właściwym czasie. To dzięki temu herbata ta zawdzięcza swój słynny brzoskwiniowy aromat.

Aromat oraz smak wydobywane są z ziaren kawy lub liści herbaty znacznie skuteczniej dzięki zastosowaniu wodyfiltrowanej. Znana koneserka herbaty angielska królowa Elżbieta II zawsze zabiera ze sobą w podróże specjalnąwodę używaną następnie do parzenia herbaty. Tak ważny jest unikalny zapach jej ulubionej herbaty Earl Grey.Dla nas wszystkich „zwykłych śmiertelników” pozostaje wysoko rekomendowana filtrowana woda BRITA.Dzięki oryginalnym wkładom BRITA, które pozwalają na skuteczną redukcję twardości wody, możliwe jestznaczące ulepszenie wyglądu oraz aromatu herbaty.


Ocena: 4,67/5 (3 głosów)  


Szczegóły wpisu:


Odwiedziny botów:
  • googlebot: 31 (ostatnio: 28.06.2017 18:50:48)
  • yahoo: 10 (ostatnio: 29.04.2016 12:35:22)

Podlinkuj wpis:

Dodaj komentarz