Mieszanki przypraw

Mieszanki przypraw

Chyba każdy z nas stosuje do duszenia różnego rodzaju przypraw – są one niezwykle wyborne, aromatyczne, nadają jedzeniu dodatkowego smaczku. W wielu przypadkach ustalone potrawy są bez przypraw najzwyczajniej w świecie odrobinę smaczne, niemalże niezjadliwe. Dlatego również nie może dziwić to, iż w kuchni praktycznie każdego Polaka są przyprawy. Przede wszystkim godne zainteresowania są mieszanki przyprawowe. Wskażmy takie mieszaniny, jakie jak najbardziej powinny uczynić, iż nasze pożywienie nabierze nowiuteńkiego smaku, będzie o sporo pyszniejsze. Na pewno taką kompozycją przypraw, jakiej wyraźnie nikomu nie należy rekomendować jest Vegeta. Co jak co, lecz ta chorwacka przyprawa jest użytkowana przez nas niemalże każdego dnia. Jednakże zioła prowansalskie – a więc mieszanka majeranku, tymianku, bazylii, liścia laurowego oraz rozmarynu, czasami również lawendy, również są jak najbardziej w porządku. A za`atar, czyli mieszanka wywodząca się z Bliskiego Wschodu? Również mówimy o czymś idealnym! Na uwagę zasługują również: sól czosnkowa, koperkowa, shoarma, schichimi togarashi, ras el hanout, Quatre épices, pumpkin pie spice, pieprz cytrynowy, mixed spice, masala, madras masala, khmeli suneli, jerk, curry, berbere czy chociażby baharat. Powinniśmy dużo chętniej zapożyczać po te mniej wyraźne mieszaniny przypraw – chociaż z polskiego obszaru widzenia. Wykryjemy innowacyjne smaki, odnotujemy, iż irańskie, arabskie czy japońskie zalewy współbrzmią nawet do zwyczajowo polskich potraw. Zapewne nikt z nas nie potrzebuje jeść nieustannie tego samego. Jeśli masz zagadnienia serdecznie inwitujemy do kontaktu z naszą firmą.


Ocena: 4/5 (1 głosów)  


Szczegóły wpisu:


Odwiedziny botów:
  • googlebot: 8 (ostatnio: 15.09.2017 05:55:41)
  • yahoo: 2 (ostatnio: 07.03.2016 11:50:57)

Podlinkuj wpis:

Dodaj komentarz